20 Mei liet Matt Cutts via Twitter weten dat Panda 4.0 werd uitgerold via de volgende tweet:

Matt Cutts kondigt Panda 4.0 aan

Voor veel sites kan zo’n update grote gevolgen hebben. Gezien het feit dat startpagina’s extra gevoelig zijn voor Google’s Panda, waarover zo meteen meer, ga ik in dit artikel in op de SEO-waarde van startpagina’s na Panda 4.0.

Eind jaren 90, toen het internet populair werd, werd Startpagina.nl opgericht. Dat was al snel een enorm succes, omdat overzichtelijk weergegeven werd wat interessante webpagina’s waren. Indertijd had Startpagina.nl duidelijk toegevoegde waarde voor de gebruiker. Tegenwoordig lijkt dat anders. Startpagina wordt nu zelfs als een museumstuk beschouwd gezien onderstaande tweet:

Al surfend kom ik op startpagina.nl terecht. Alsof je naar het museum gaat.

Redenen voor deze omslag zitten hem erin dat:

 • Het aantal webpagina’s op internet zo hard groeide dat het niet meer bij te houden was;
 • Het aantal “broken links” eveneens hard groeide, iets wat zo mogelijk nog lastiger bij te houden is;
 • De zoekmachines steeds beter werden. Met name de opkomst van Google is hierin bepalend geweest;

De belangrijkste reden echter dat traditionele startpagina’s het zwaar hebben kom doordat Google Panda , het Google Algoritme, steeds beter wordt.

Google Panda

Google Panda is een intelligent systeem dat leert van de antwoorden die Google testers geven op vragen als:

 • Heeft dit artikel spellings-, stilistische- of inhoudelijke fouten?
 • Is het een genuanceerd artikel?
 • Is dit het soort pagina dat u zou willen delen met een vriend, of aanbevelen op social media?
 • Is dit artikel geschreven die verstand heeft van het onderwerp?
 • Heeft deze webpagina toegevoegde waarde?

Door deze antwoorden te vergelijken met kenmerken van de betreffende webpagina ontstaan er relaties tussen beiden. Hierdoor kan het systeem op een gegeven moment met een zekere betrouwbaarheid de andere kant op relaties leggen. Van een niet eerder geteste webpagina kan Google Panda zodoende aangeven hoe goed de kwaliteit is van deze webpagina. Als deze te laag is dan kom je lager terecht in Google’s zoekresultaten.

Het beoordelen van de kwaliteit met Google Panda vergt dermate veel computercapaciteit dat de beoordelingen met tussenpozen wordt bijgewerkt. Zo ongeveer eens per maand komt er een update van Google Panda.

Google Panda en Startpagina’s

Recent verscheen op Marketingmed het artikel Hoe weet ik welke backlinks de Google richtlijnen overtreden? Hierin wordt aangegeven dat links afkomstig van kwalitatief slechte pagina’s als slechte links worden beschouwd. Dergelijke links zorgen dat je lager terecht komt in de zoekresultaten van Google in plaats van hoger.
In een reactie op dat betreffende artikel wordt gesteld dat:

(…) in Nederland startpagina klonen hard worden afgeserveerd. Al die snel aangemaakte jouwpagina, uwpagina, mijnpagina etc linkdumpjes verliezen allemaal hun rankings. Ben je te actief bezig geweest met het zelf aanmaken van dat soorts rotzooi dan heb je een probleem. Het plaatsen van een link her en der op een bonafide goed onderhouden startpagina is nog wel effectief. (…)

Dat komt overeen met de ervaringen van Moz.com: Analysis of 2,678 Directories Shows 20% Penalized/Banned by Google

Google's Panda is niet blij met weinig content

Google Panda teleurgesteld om weinig content.

Het verbaast me niets dat dit gebeurd. Startpagina’s zijn extra gevoelig voor Google Panda omdat ze over het algemeen weinig content (lees relevante links) hebben. Dat geldt met name voor de zogenaamde “fly-by-night” directories.

Hoe weet ik dat ik een link plaats op een kwalitatief goede startpagina?

Nog steeds is het zo dat relatief veel backlinks belangrijk zijn om hoog in de zoekresultaten van Google te komen. Al is Google’s Pagerank nog maar één van de vele factoren welke de volgorde van de zoekresultaten bepaalt, het is nog steeds een factor die zwaar meeweegt. De grote vraag is nu dan ook. Hoe weet ik dat ik een link plaats op een kwalitatief goede startpagina?

Het antwoord daarop is verrassend eenvoudig. Google Panda gaat meer en meer website op een menselijke manier beoordelen. Als je de vraag “Zou je die startpagina zelf willen gebruiken?” met “Nee” beantwoord, dan weet je genoeg. Google Panda zal daar waarschijnlijk hetzelfde over denken. Er zijn circa 150 Nederlandse startpagina´s. Er zijn er echter maar een paar die op het eerste gezicht serieus wat voorstellen. Om een idee te krijgen volgen wat voorbeelden van kwalitatief slechte en kwalitatief goede pagina’s. Als voorbeeld zoek ik campings in Zuid-Holland.

1001paginas

campingzuidholland.1001paginas.nl

Campingzuidholland.1001paginas.nl ziet er in eerste instantie overzichtelijk uit, hetgeen een pluspunt is. Links in het menu wordt de optie geboden om contact op te nemen, hetgeen ook een pluspunt is. Een dikke min is dat er slechts één camping op de pagina staat en dat terwijl je mag verwachten dat er meer campings in Zuid-Holland zijn. Die ene link kan je gemakkelijk even controleren.  Als je dat doet krijg je het volgende:

Server error

Dat lijkt me duidelijk. Als je eigenaar van een camping in Zuid-Holland bent, dan zou ik mijn camping niet op 1001pagina’s terug willen zien.

Linkexplorer

Linkexplorer

Als ik op Linkexplorer naar een camping zoek kom ik uit op de pagina Campings – Nederland. Je ziet direct dat er weinig links staan en er flink wat provincies ontbreken. Eigenlijk hoef je niet verder te kijken en weet je al genoeg. Bekijk je de camping in Zeeland, dan krijg je het volgende te zien:

linkexplorerzeeland

Een vakantiehuis in de rubriek campings? Dat klopt niet, evenals het feit dat Ootmarsum niet in Zeeland ligt, maar in Overijssel. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar dit lijkt me een onnatuurlijke link waar ik niet naast wil staan.

B9

b9

 

B9.nl heeft maar liefst 54 links verspreid over 3 pagina’s over Campings in Zuid-Holland.  Niet alle links even goed. Op de eerste pagina staan 25 links. Hiervan zijn er:

 • 18 campings, waarvan 1 verouderde pagina en 1 camping die is gestopt
 • 1 andere startpagina over campings
 • 1 camping in Frankrijk
 • 1 website over tenten en kampeerspullen
 • 1 website over zomerjobs in Frankrijk
 • 1 website over duinvilla’s
 • 2 vakantieparken

Al met al toch noch redelijk wat campings. Een link over een camping toevoegen aan B9 is zeer zeker te overwegen. Wellicht krijg je dat gemakkelijker voor elkaar als je de beheerder wijst op bovenstaande bevindingen.

Startpagina

Tot slot Startpagina. Als je met Google zoekt op startpagina camping zuid-holland dan vind ik maar liefst vier dochter pagina’s, namelijk:

 1. camping-nederland.startpagina.nl – 3
 2. camping-boerencamping.startpagina.nl – 2
 3. camping-minicamping.startpagina.nl – 9
 4. wifi-campings.startpagina.nl – 7

Het aantal campings in Zuid-Holland heb ik achter de link gezet. Tja, de aantallen vallen mij een beetje tegen. Ik heb het idee dat alleen de beheerder van camping-minicamping.startpagina.nl zijn zaakjes op orde heeft, dit ondanks het feit dat ik eigenlijk meer minicampings in Zuid-Holland had verwacht.

minicampingstartpagina

Conclusie

Er zijn veel kwalitatieve verschillen tussen de startpagina’s en de startpagina dochters. De kwaliteit van de links, en daarmee de SEO-waarde, is lang niet altijd optimaal. Let er daarom op, voordat u een link suggestie doet, dat:

 1. er meerdere links zijn;
 2. deze links niet verouderd zijn en ook daadwerkelijk werken;
 3. deze links voor het overgrote merendeel betrekking hebben op het onderwerp van de pagina.

Door de beheerder te vragen niet werkende of onjuiste links te verwijderen, verbetert de kwaliteit van de betreffende linkpagina en doet u aan waarde creatie. Bovendien vergroot u hiermee de kans dat de beheerder uw linksuggestie overneemt.