Videomarketing is een sleeping giant. Alhoewel, sleeping is een groot woord, want zien we het niet al heel lang dagelijks om ons heen? Videomarketing gaat namelijk veel verder dan menigeen denkt. Laten we dus eerst eens een aantal dingen definiëren, zodat we beter kunnen vaststellen wat het nu eigenlijk precies behelst en wat de gemiddelde MKB-er ermee kan.

Video lijkt me duidelijk en is te definiëren als vastgelegde bewegende beelden. Niets meer en niets minder. Bij marketing ligt het allemaal wat gevoeliger, simpelweg omdat de meningen hierover nogal uiteenlopen. Er zijn nogal wat definities van marketing in omloop. Als je op Wikipedia naar de definitie van marketing zoekt, lees je al binnen één alinea dat verschillende instituten andere definities hanteren. Ik bedoel maar.

Video is groot

De definitie van marketing

Ten behoeve van dit verhaal definiëren we marketing dan maar op de simpele manier als volgt:

Marketing is de benaming voor de technieken waarmee een persoon of onderneming vraag creëert, zorgt dat er aan die vraag wordt voldaan en er een vergoeding voor ontvangt.

Het grappige is dat als je naar deze definitie kijkt, meteen opvalt dat een van de eerste industrieën die op grote schaal van videomarketing gebruik heeft gemaakt, de muziekindustrie is. Het fenomeen video is bijvoorbeeld gebruikt om een snotaap als Justin Bieber in de markt te zetten. Maar zeggen we dan: “Muziekvideo’s zijn al zo oud als de weg naar Kralingen!” En dat is waar. Maar waar vroeger de tv het (peperdure) vervoermiddel was, zijn daar nu (hele goedkope) alternatieven bijgekomen. YouTube is inmiddels een “household name” overal ter wereld.

En daar raken we een kern van het belang van videomarketing. Deze vorm van marketing is namelijk relatief gezien nogal goedkoop. Ja, natuurlijk, je hebt te maken met productiekosten (en advertentiekosten om je videomateriaal bekend te maken). Maar daarna staat je marketingvoertuig toch maar mooi voor niets ergens op een server die door een ander wordt betaald (bijvoorbeeld YouTube). En bij ons online marketeers zijn er natuurlijk betaalde alternatieven bekend zoals Vimeo en Wistia, maar als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat de gemiddelde MKB-er daar nog niet of nauwelijks van gehoord heeft. Die heeft andere dingen aan zijn hoofd en houdt zich voornamelijk bezig met zijn core business.

Het creëren van de vraag

Video en marketing zijn in de Engelse taal twee aparte woorden. In het Nederlands is het één woord en er wordt daardoor wel eens niet begrepen dat het hier om twee concepten gaat. En als we dan kijken naar het creëren van de vraag, dan is video slechts een tool om die vraag te creëren. Een goed voorbeeld van een multinational die video als tool gebruikt om vraag te creëren, is Red Bull. Dat bedrijf weet heel goed wie zijn doelgroep is en maakt video’s die geen of weinig raakvlakken hebben met hun energiedrankje, maar des te meer raakvlakken met hun (voornamelijk jonge) publiek.

Video marketing strategieën en tips

Maar hoe creëer je nu vraag als je geen miljarden euro’s op je rekening hebt staan en, pak ’m beet, elektromotoren verkoopt? Want dat is uiteindelijk de vraag waar een ondernemer mee rondloopt (of mee rond zou moeten lopen). Ook hier kunnen we weer allerlei meningen over hebben, maar laten we het voor het gemak eens simpel houden. Als ik een elektromotor wil kopen, dan kan ik op Google van alles vinden en op allerlei websites van alles en nog wat lezen. Wat ik echter in deze branch vooral wil weten is: Wat is de kwaliteit van dat ding? Hoeveel service kan ik verwachten? Wat kost het? Wat is de leveringstijd? Eventueel, wat kost de installatie van dat ding? En ja, ik kan het online over het algemeen best allemaal vinden. Maar ook niet onbelangrijk: met wie doe ik zaken?

En daar komt een belangrijk aspect van videomarketing om de hoek kijken. Het is al veel langer bekend dat klanten zich graag met een product associëren. Wie heeft niet ooit het gezeur van zijn kinderen om sneakers van Nike moeten aanhoren? Multinationals gebruiken dan ook krachtige (en vaak peperdure) positionering om de klant te laten kopen (zie ook Red Bull). Voor de gemiddelde MKB-er is dat lastiger en die ziet vaak alleen het onmiddellijke kostenplaatje. Dus zal hij het wellicht over een andere boeg moeten gooien.

Bij videomarketing draait het om het creëren van affiniteit met het product en de person(en). Want zeg nou zelf, als je videomarketing gebruikt voor B2B, dan wil je toch vooral ook zaken doen met iemand die je mag of die je iets gunt? En dat is een aspect van videomarketing dat mijns inziens vreselijk onderbelicht blijft: de gunfactor. Ik ken genoeg voorbeelden van ondernemers die voor de camera gepassioneerd over hun bedrijf en product praatten en achteraf lachen om de kosten die ze hebben moeten maken om hun campagne op weg te helpen. Het blijkt namelijk dat de gunfactor een belangrijke rol speelt in het MKB (en dus ook in videomarketing). We doen allemaal graag zaken met mensen die we mogen, toch?

Misschien is dit een wel heel beperkte kijk op het fenomeen videomarketing, maar uit de praktijk blijkt dat dit een factor is die vaak van doorslaggevende betekenis is bij de totstandkoming van een zakelijke relatie (en dus extra omzet). Als de gemiddelde MKB-er steeds meer gaat inzien dat videomarketing een machtig communicatietool is (en deel van een langetermijnstrategie), zal hij in zijn marketingefforts bepaalde accenten gaan leggen op video. Hij kan zich namelijk veel beter profileren en rapport opbouwen en daarmee de vraag creëren (in dit geval ook “ik wil met die man/vrouw zaken doen”), in beeld het idee uitdragen dat hij aan de vraag kan voldoen (het tonen van zijn product en bedrijf) en er zodoende een vergoeding voor ontvangen.

Natuurlijk zitten er aan videomarketing veel meer facetten dan die ik hier heb aangehaald, dat mag duidelijk zijn. Maar ik heb geprobeerd over een belangrijk punt een discussie aan te slingeren, waarvan ik van mening ben dat dit punt te vaak over het hoofd wordt gezien: als ondernemer ben je het boegbeeld van je bedrijf en als boegbeeld heb je veel meer waarde op bewegende beelden dan op papier. Heb ik een te beperkte kijk op de zaak? Of kunnen we er ons wel in vinden? Zie jullie reacties graag hieronder tegemoet!