Het verbaasd mij nog steeds hoe sommige bedrijven en personen denken over SEO teksten. Deze week had ik (niet voor de eerste keer) een marketing bureau aan de telefoon dat geïnteresseerd was in onze diensten. Toen de betreffende medewerker (nota bene een ‘SEO specialist’) uitleg gaf van hun werkwijze en de teksten die zij nodig hadden deed het mijn wenkbrauwen toch wel fronsen. Enkele uitspraken van de betreffende medewerker waren:

  • De teksten komen vaak op hetzelfde neer, dus lastig is het niet;
  • Elk zoekwoord moet minimaal 6 keer in de tekst voorkomen;
  • De teksten stellen niet veel voor, het moet natuurlijk geen onzin zijn, maar interessante en diepgaande teksten zijn niet nodig.

Anno 2016 zou ik verwachten dat vrijwel elk marketing bureau (zeker een zoekmachine marketing bureau, waar het in dit geval om gaat) toch wel zou weten dat natuurlijke teksten een prioriteit zijn. Kwaliteit boven kwantiteit zeggen wij altijd zelf bij ons eigen zoekmachine marketing bureau. We willen immers ook dat de bezoeker goede teksten voorgeschoteld krijgt, zodat bijvoorbeeld de bouncerate ook verlaagd wordt.

Google en semantiek

Zoals het merendeel van de lezers hier wellicht weet zet Google steeds meer in op semantiek en het begrijpen van teksten. Google kan tegenwoordig synoniemen van woorden goed herkennen. Denk hierbij aan de synoniemen ‘bestellen’ en ‘kopen’, ‘webwinkel’ en ‘webshop’ en ‘maken’ en ‘ontwerpen’. Dit is ook wat wij in de praktijk terugzien. Een willekeurige zoekopdracht laat ook vrij snel zien dat Google pagina’s met synoniemen hoog plaatst. Wanneer je je dus op een bepaald zoekwoord richt is het helemaal niet nodig om (ik citeer) ‘het zoekwoord minimaal 6 keer exact in de tekst terug te laten komen’.

SEO specialisten: word wakker!

Misschien is dit de zoveelste wake-up call, maar SEO specialisten: word toch wakker! Ga met de tijd mee en schrijf teksten die voor de bezoeker geschreven zijn. Wanneer de teksten fris en natuurlijk geschreven zijn zal Google je site ook hoog plaatsen. Bovendien kom je hier veel verder mee dan met ‘SEO teksten’. Google wordt simpelweg steeds beter in herkennen van natuurlijke teksten en teksten die volgestopt zijn met zoekwoorden. Niet voor niets heeft Google al diverse kwaliteitsrichtlijnen opgesteld, waarin onder andere óók staat dat de zogeheten keyword stuffing kan zorgen voor een handmatige actie én dat je je website moet maken voor gebruikers.

Ondanks deze blog weet ik zeker dat dit advies nog in de wind wordt geslagen door sommige ‘SEO specialisten’, maar wees gewaarschuwd! Ook al boek je nu misschien nog resultaten met ‘SEO teksten’, in de toekomst zal dit tegen je gaan werken. Bovendien boek je met natuurlijke teksten hetzelfde (of zelfs nog betere) resultaten! Mocht je ooit een penalty krijgen vanwege een handmatige actie, dan weet je in ieder geval dat je het kon voorkomen.