In onze reeks interviews zitten we vandaag samen met Elmar Kroezen, eigenaar bij Videofabrique. Elmar is gespecaliseerd in videoproducties en ontwikkelt met Videofabrique zowel videomarketingconcepten als de daadwerkelijke videoproducties en -content.

Hoi Elmar, kun je jezelf kort voorstellen aan de lezers van MarketingMed?

Ik ben Elmar Kroezen, ik ben 40 jaar en ik woon samen met mijn vriendin en onze twee dochters van 6 en 4. Ik houd enorm van wintersporten én onder een palmboom luieren in een hangmat en muzikaal ben ik stiekem blijven steken in de jaren ’90. Ik kan op feestjes helemaal uit mijn plaat gaan op 2 unlimited of Dr Alban, haha!
Daarnaast ben ik de oprichter en eigenaar van Videofabrique. Videofabrique is een videoproductie- en filmcommunicatiebureau in Utrecht. Wij bedenken videomarketingcontepten en we maken mooie videoproducties en videocontent.

Hoe ben je het vak ingerold?

Ik heb de school voor journalistiek gevolgd en ik heb ruim tien jaar als verslaggever, camjo en regisseur gewerkt voor verschillende televisieprogramma’s en televisieproducenten. Op een gegeven moment werd mij gevraagd om freelance een betrekking aan te gaan en niet heel veel later kwamen daar aanvragen van bedrijven en overheid bij. In 2007 startte ik als Kroezen Mediaproducties, wat natuurlijk een naam van niks is, en in april 2016 ben ik ge-rebrand naar Videofabrique.

Wat is je visie op het vakgebied? Wat zijn de trends?

Filmcommunicatie en videomarketing is een heel dynamische sector. De trend is dat video steeds laagdrempeliger wordt. Iedereen kan tegenwoordig prachtige filmpjes maken met een smartphone of actioncam. Iedereen is tegenwoordig creator, uitgever én consument. Dat zie je ook bij bedrijven, je ziet dat veel communicatieafdelingen zelf de schoen oppakt en probeert filmpjes te maken en te publiceren. Maar de manier waarop de boodschap wordt verteld wordt vaak vergeten. Het verpakken van een boodschap zodat die aankomt bij de doelgroep is écht een vak.

Bij videomarketing denken veel mensen aan commercials, promo’s of video’s op YouTube en Facebook. Terecht overigens, maar wij zien heel veel kansen en ontwikkelingen bij interne communicatie. Organisaties ontdekken dat video ook een ontzettend doeltreffend middel is om een boodschap naar de interne klant uit te zenden. Nieuwe producten en diensten moeten ook intern gelanceerd worden natuurlijk!

Hoe speel je met Videofabrique in op de trends en ontwikkelingen?

We volgen natuurlijk de ontwikkelingen in de sector via de diverse marketingsites en vakbladen. Daarnaast hebben we natuurlijk ons eigen netwerk met professionals die ons voortdurend op de hoogte brengt van wat de handigste manieren zijn om die, zeg maar, Makro trends of theorieën, die toch vaak uit de Verenigde Staten overwaaien, te vertalen naar de “lokale markt.”

Kun je wat meer vertellen over Videofabrique?

We zijn van origine gespecialiseerd in het maken van video, videomarketing en videocommunicatie. Video met een goed verhaal dus. Maar dat wil niet zeggen dat we alleen maar videocontent maken. We helpen onze klanten bij het maken van andersoortige content: teksten, brochures, jaarverslagen, vormgeving en branding.

Wat zijn de USP’s van je bedrijf?

Het is in onze sector een beetje een cliché, maar bij Videofabrique beginnen we met Het Verhaal. Wat is je doel en welk verhaal wil je daarbij vertellen? Dat is wel eens anders bij onze collega’s die vooral denken aan hoe hip en flitsend ze het kunnen maken en daarbij voorbijgaan aan de identiteit van de opdrachtgever.

Hoe verleid je de klant? Welke marketingmiddelen zet je in?

Onze opdrachtgevers zijn meestal returning clients. Nieuwe opdrachten verwerven we voornamelijk uit ons eigen netwerk en verwijzingen door onze clienten. Daarnaast doen we een klein beetje aan SEA. We hebben net een pilot lopen met retargeting. Het is nog redelijk bescheiden en kleinschalig en we hebben gemerkt dat onze site nog niet helemaal optimaal presteert. Daar zijn we inmiddels druk mee bezig. Daarnaast sturen we, op niet regelmatige basis, een digitale nieuwsbrief.
We hebben qua marketing nog wat stappen te maken. Dat is dan ook een van de doelen die we voor 2017 hebben gesteld.

Wat is een best practice van je? Wat zijn de learnings hieruit?

Een van onze opdrachtgevers, een groot internationaal bedrijf, stond aan de vooravond van een koerswijziging. Deze organisatie was voornemens om hun maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid (Corporate Social Responsibility, CSR) beter te formuleren in hun missie en visie. Het wilde ook écht een gedragsverandering van hun medewerkers.
Ze hadden het idee om een plenaire bijeenkomt te organiseren waarbij de bestuursvoorzitter en toespraak zou houden en de boodschap zou overdragen aan het personeel. Wij werden gevraagd om die presentatie te registreren, een integrale versie en een korte edit te maken.

Uiteindelijk hebben we de cliënt overtuigd om een speciale dag te organiseren, een soort bedrijfsuitje, waarbij iedereen diverse activiteiten en workshops mochten volgen waarvoor wij meerdere videoproducties maakten. Op deze manier werd iedereen langzaam maar zeker gekneed en geconditioneerd tot bewuster sociaal en maatschappelijk gedrag. Aan het einde van die speciale dag ontvingen alsnog de boodschap van hun bestuursvoorzitter over de koerswijziging met CSR. Het effect van die dag bleek vele malen groter dan mijn opdrachtgever in eerste instantie had kunnen dromen.
De learning hieruit is dat het gebruik van video voor interne communicatie een bijzonder doeltreffend middel is geweest.

Wie of wat heeft je het meest geïnspireerd?

Inspiratie halen wij vooral uit het bekijken van films: hoe kunnen we bepaalde shots het beste maken. Daarnaast is Youtube een echte bron van inspiratie: het is een grote bak met relevante informatie. Je kunt namelijk zien wat wel en wat niet werkt. Bepaalde, summiere, analytische gegevens van video’s zijn openbaar dus wij halen daar belangrijke informatie en inspiratie vandaan.

Wat is je belangrijkste advies/tip voor de lezer?

Ons belangrijkste advies is altijd: blijf dichtbij jezelf. Weet wat de identiteit van je merk of organisatie is! Als je je laat verleiden tot een vorm die eigenlijk niet bij jouw merk of bedrijf past, heb je grote kans dat je de plank misslaat en je doelen niet haalt.